את ההפרעה כפייתית טורדנית נפגוש גם לרוב. מה לנו גדול יותר מתוצר כה ״מושלם״ של תוצר החינוך הפרפקציוניסטי כמו כפייתיות? ומה כבר יכול להצמיח חינוך ביקורתי מאד, אם לא אובססיה במחשבות?
OCD היא הפרעה שעד לא מזמן הייתה נחשבת בעולם הפסיכיאטריה כתת-סוג של ׳חרדה׳, וזאת לאור חרדתיות רבה המפעילה את האדם למקומות של זהירות יתר, ביקורתיות עצמית (״האם אלך או שלא אלך?״, ״האם עשיתי או שלא עשיתי כמו שצריך?״). אולם, לאחרונה הוצאה OCD מרשימת סוגי החרדה וקיבלה הגדרה בפני עצמה: התמכרות ל׳אישורים׳.
הפרעה כפייתית טורדנית – אז במה למעשה מדובר?
דמיינו לכם מעגל חשמלי עם מתג הדלקה שיורד וסוגר את המעגל. ועכשיו דמיינו לכם סכמה דומה במוח, כאשר כל פעם שנסגר המעגל נוצרת הקלה נפשית רבה ותחושת סיפוק. התמכרות ל׳אישורים׳ (=סגירות מעגל חוזרות) מחזירה את האדם שוב ושוב לאותו מקום, לופ תמידי שקשה לצאת ממנו בכוחות עצמך.
הטיפול שהוכח כיעיל ביותר ב-OCD הוא כמובן קוגניטיבי-התנהגותי, כאשר אצלנו בקליניקה נטפל ב-CBT ממוקד OCD, כלומר מותאם ספציפית להפרעה זו, בשילוב מאוזן עם גישות נוספות שייבדקו ויימצאו שמתאימות למטופל ויתמכו בתהליך הריפוי. עיקר הטיפול יתמקד באי-כניעה ל׳צורך באישורים׳ עד כדי ניתוק הזיקה בינם לבין האדם. בטיפול כזה תיבדק אפשרות של גיוס קרובים/חברים לצורך הצלחת הטיפול.
האם ניתן לרפא את OCD לגמרי?
התשבה היא ״כן״, אם כי סטטיסטיקה איננה בעלת תוצאות קבועות: מטופלים רבים מתייאשים מן הטיפול או חוזרים לטיפול פעמים רבות. במילים אחרות, ״המון תלוי בך״.
האם ניתן להתרפא מזה לבד?
בהחלט כן, ואתם מוזמנים לנסות זאת לבד ובחינם.
הרשמו לערוץ ה-OCD שלנו ותתחילו להחזיר לעצמכם את השליטה על החיים.