תכנית משוערת לתהליך הטיפולי
המפגש הראשון – ברובו מוקדש להיכרות הדדית, והיכרות המטפל עם עולמו וערכיו האישיים של המטופל. פעמים רבות יתברר שהחרדה או המנעות מסויימת ״יושבת״ על ערכים שנוגדים את רווחתו של המטופל ובטיפול תינתן הזדמנות לבחון את הערכים הללו מן הצד (המטפל לא יתערב באופן אישי בערכיו של המטופל ולא יחווה את דעתו עליהן).
בהמפגש נגדיר מטרות טיפוליות.
במפגש השני נציג את התכנית הטיפולית בהתאם לשיטת CBT והרכב השיטות נלוות בהתאם לסוגיה המטופלת ונתחיל בהכנה ותרגול מרכיבים הטיפוליים ויינתנו שיעורי בית עם טבלת ביקורת למילוי עצמי.
במפגש השלישי ואילך – ניגע בהיבטים פסיכודינמיים של הסוגיה המטופלת (תלוי באופי הבעיה) וננסה לבחון בגישות פסיכואנליטיות שונות את מבנה ושורש הבעיה.
(Eric Berne's Transactional Analysis)
במפגשים הבאים ניגש למיפוי הפחדים האמיתיים והמכריעים ביותר ו״להביט לרוע בעיניים״, כלומר ׳חשיפה בדמיון׳ כהכנה ל׳חשיפה חיה׳ כנהוג ב טיפול CBT. המטופל יצוייד בכלים שיסייעו לו להתנהל בתוך הקושי, ויוסבר לו מתי גם לא כדאי להשתמש במקילים הללו על מנת לפתח יכולת להתמודדות יעילה והתנהלות תקינה במצבי משבר (עבודה התנהגותית).
המפגשים הנוספים יוקדשו לעבודה קוגניטיבית – דיון לוגי סביב מחשבות בעייתיות של המטופל שגורמות לו להרגיש לא בנוח. נעמיד את המחשבות הללו במבחן המציאות ונברר האם יש להן בסיס הגיוני (כמו שיכול להיות למשל בטראומה) או שבכלל לא.
בשלבי טיפול המתקדמים המטופל כבר מכיר אילו סוגי הרפייה מקילים עליו, אילו מחשבות לא יזכו עוד ליחס מצידו וכעת הוא בעיצומו של תרגול תגובותיו החדשות למצבים שונים. המטופל מרגיש ׳על גופו׳ כיצד הטיפול עובד ומעודד מההתקדמות. הוא כבר למד את ה-״CBT האישי״ שלו ומבין היטב כיצד עליו לנהוג בשגרת יום יום.
בשלב מסויים נבדוק ביחד אפשרות לעשות הפסקה מבוקרת מהטיפול, על מנת לתת למטופל את ההזדמנות להתנסות באופן עצמאי בהצלחה שרכש בתהליך הטיפולי ולשפר עוד את הישגיו. בד בבד ייקבע מפגש-מעקב תקופתי (למשל בעוד חודש) שבו נבצע ביחד הערכת מצב ההישגים, ונשקול באיזו מידה המטרות הושגו (ואולי הגיעה העת לסיים את הטיפול) או שמא כדאי לרענן/לשדרג/להעמיק את ההצלחה בצורה יסודית יותר.
כפי שרואים, חשוב לנו שלקוחותנו יצאו מרוצים לקראת מימוש מטרתם. אנו מודעים שהטיפול היסודי דורש סבלנות ואיננו זול אולם ודאי שהמטופל לא מתעכב אצלנו שלא לצורך.
האם אתם באמת פוטרים את הבעיה?
על אף הרצון הטוב אנחנו לא מתיימרים לפתור את כל הבעיה. אנחנו משתדלים לקדם את האדם לכיוון פתרון הבעיה בעזרת כל הכלים העומדים לרשות המטפל. וחשוב לנו לציין זאת לכל מי שפונה אלינו. ויש לכך מספר סיבות:
- הטיפול מתרחש ב"מגרש הביתי" של המטופל. לכן, המטפל לא יכול להבטיח אחוזי הצלחה והדבר פשוט.
מה שכן, ככל שהטיפול מתקדם, או לומדים יותר על טיב הבעיה וגודלה, ומסייעים ללקוח להתגבר עליה בדרכים המיטביות. - כל מטופל והקצב שלו -מאחר שמדובר בתהליכים נפשיים רגישים מאד, ייתכנו קשיים בטיפול (כגון התנגדות פנימית של המטופל לטיפול). אנו עובדים בסובלנות ורגישות מרובה ונהיה שם בשביל המטופל ככל שיצטרך אותנו ומתוך רציונל מקצועי.
- נפש האדם דומה לבצל בעל שכבות מרובות. האדם יכול להגיע לטיפול בגלל שכבה כואבת אחת, וכשזו תתרפא, האדם עשוי לגלות שיש תחתיה משהו שורשי יותר (שמשם נוצרה הבעיה) ואולי יבחר לטפל גם בשכבה הפנימית יותר.
כמה מפגשים עשוי לקחת הטיפול?
זו שאלה שאף מטפל מקצועי לא יוכל לענות עליה. המטפל איננו ׳עובד קבלן׳, כל סוג של טיפול מתבצע ב״מגרש הביתי״ של המטפל כנ"ל, וקשה לנבא זמנים מדוייקים כאשר הטיפול לא תלוי רק באיש מקצוע.
עם זאת, אנו אומרים למטופלנו שני דברים:
1. כעבור 3-5 מפגשים כבר תוכלו להתרשם מאופי הטיפול ולקבל את החלטתכם האם להשאר בטיפול;
2. כדאי להיערך כלכלית לכ-15 מפגשים מראש כאשר ייתכן מספר רב יותר של פגישות, הכל לפי צורך המטופל.
לפרטים נוספים לגבי אופי הטיפול ושיטות בהם אנו משתמשים, אנו מזמינים אותכם לחייג 052-7741770 ולשוחח ישירות עם אברהם ביטקין.
להלן פרופיל טיפולי של הקליניקה.
(לתצוגה מורחבת לחץ על התמונה)